Címlap
Befejeződött a Kőrös-ér projekt megvalósítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szécsi Kata   
2011. augusztus 05. péntek, 09:53

Befejeződött a Kőrös-ér projekt másfél éves kivitelezése. Az ünnepélyes zárórendezvényen Nagykőrös polgármestere Czira Szabolcs, és Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott ünnepi beszédet, majd a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Lovas Attila átvette a fejlesztést a kivitelező Kőrös 2009 konzorcium vezetőjétől, Kocsi Mihálytól. A program befejezéseként az állófogadáson a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Önkormányzat elnöke, Kovács Sándor tartott pohárköszöntőt.


A fejlesztésnek két fő eleme volt:
1.A Kőrös-ér Tiszáig tartó teljes 40 kilométeres hosszán a helyi szűkületek megszüntetésével és az elégtelen kapacitású vízvisszatartó műtárgyak átépítésével javult a meder vízáteresztő képessége.
2.A főcsatorna 1200 méter hosszú városon belüli teljes szakasza lekerült a föld alá, ahol zárt csatornában vezetik el a csapadékvizet. A föld alá levitt szakasz felett 4 hektáros zöldfelületet alakítottak ki, ami javítja a városképet, új gyalogos közlekedési útvonalat teremt a belvárosban, ugyanakkor megoldja a szennyvízbefolyások, illegális hulladéklerakások és a túlburjánzott növényzet okozta higiénés és környezetterhelési gondokat is.

A fejlesztés Nagykőrösön kívül Kocsér, Jászkarajenő és Tiszajenő településeket érinti, és a vízgyűjtő területén élő és gazdálkodó mintegy 32 ezer ember életminőségét javítja.


A beruházás megvalósítása során az ökológiai és belvízvédelmi szempontok együttesen fognak érvényesülni, ami megfelel az EU Víz Keretirányelvében foglaltaknak.
A városon kívüli szakasz mederrendezését természet közeli megoldásokkal végezték el. Például a kotrás során a meder egyik oldalát érintetlenül hagyták, továbbá kanyargóssá tették a Kőrös-ér nyomvonalát, így áramlási holtterek alakulnak ki, amelyek ökológiai szempontból kedvezőek. Rehabilitáltak számos vizes élőhelyet is, és a Kőrös-ér torkolatánál lévő műtárgyat úgy alakították át, hogy az biztosítsa a vízi élőlények számára a Tisza és a csatorna közötti átjárhatóságot, és alkalmassá vált a torkolati szakaszon időszakos, később állandó tározó üzemeltetésére.

A beruházás eredményeként az aszály mérséklődése várható, így számottevő torkolati szivattyúzási költség takarítható meg. A területen gazdag ökológiai értékkel rendelkező vizes élőhely található, melyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezel és gondoz. A projekt eredményeként ezek vízzel való ellátottsága is javul.